Saat Terimleri – Saat Parçaları İsimleri

0

Alarm

  • Saatin ayarlanan zamanda ses veya titreşim üretmesini sağlayan düzenektir.

Altimetre

  • Altimetre deniz seviyesinin kaç metre yukarısında olunduğunu ölçer. İniş ve çıkışa ait kayıt tutması sayesinde, altimetre tırmanıcılar, yürüyüşçüler, dağcılar ve tabii ki havacılar için vazgeçilmez bir gereçtir.

Analog Digital

  • Zamanı hem saat hem dakika kollarıyla hem de dijital ekran üzerinde sayılarla gösteren saattir. Bunlara DuoDisplay yahut AnaDigi saat ismi de verilmektedir.

Analog

  • Zamanı göstermek için akrep-yelkovan kullanan saattir

Annual Calendar – Senelik Takvim

  • Tarih, gün ve ayın kaçı olduğunu gösteren saatlerdir. Ayın evrelerini gösteren modeller mevcuttur. Bu tip saatler kısa ve uzun aylara göre tarih ayarını yapabilmektedirler. Ancak her 4 yılda bir Şubat’ın 28 çektiğini doğru hesaplayamayabilmektedir.

Aperture – Aralık

  • Bazı saatlerin kadranında bulunan küçük bir aralıktır. Buradan tarih veya saat bilgisi okunabilir.

Auto Repeat Countdown Timer – Otomatik Başa Almalı Geri Sayım Sayacı

  • Bu sayaç ayarlanan sürenin sonunda sıfırdan başlar. STOP düğmesine basılana dek başa dönmeye ve saymaya devam eder.

Automatic Winding Movement – Otomatik Kurmalı Mekanizma

  • Otomatik saatler, elle kurularak çalışan saatle aynı prensipte çalışır. Ancak kurmalıdan farklı olarak”Rotor” denilen bir sarkaca(pendulum) sahiptirler. Rotor mekanizmanın arka yüzüne monte edilmiştir. Saat kişinin bileğiyle birlikte hareket ettikçe Rotor saatin içinde dönme hareketi gerçekleştirerek saati kurar. Zaman zaman bunların da kurulmaları gerekmektedir. Giyilmediğinden dolayı enerjisini bitirmiş bir otomatik saat manuel olarak 30-40 defa kurulmalıdır. Böylelikle giyildiği sürece tam enerji kapasitesi kadar enerjiyi muhafaza edecektir. Giyilmemeye başlandığı zamandan itibaren kılavuzda belirtilen süre kadar çalışmasını sürdürecektir (genellikle 35-45 saat).

Balance Spring – Denge Yayı – Pandül

  • Mekanik saatlerde bulunan bu çok ince yay, volanın geri sarmasını sağlar. Uzunluğu ve ayarı zaman değerini değiştirir. Buna Hairspring(zemberek) de denilmektedir.

Balance Wheel – Volan – Balans

  • Mekanik saat düzeneğinde salınımı yani osilasyonu sağlayan ve zamanı eşit aralıklara bölen parçadır. Bu mekanizma saatin zaman ölçme hassasiyetini belirler.

Barrel – Yay Tamburu – Tulumba

  • Mekanik saatin ana yayını içinde tutan tambur şekilli gömleğin ismidir. Saatin ne kadar güç depolayabildiği doğrudan bunun ölçülerine bağlıdır. Bazı saatlerde çifte tambur bulunmakta bu da daha çok enerji depolayabilme yetisi sağlamaktadır. Düzeneğin tahriki; tamburun dişli olan tarafından yapılır.

Bezel – Çerçeve

  • Bezel” ismini verdiğimiz kısım kol saatinin camının etrafındaki kavrayıcı çerçevedir. Bunlar nadiren camın altında da olabilmektedir. Bezel ‘in amacı zaman farklılıklarını göstermektir. Bazı tasarımlarda Bezel tek yönlü olarak döndürülebilmektedir. Bazıları her iki yöne de dönerken bazıları sabitlenmiş yapıda olabilmektedir. Bunların her biri ayrı kullanım yeri bulmaktadırlar. Dönebilen Bezel temelde, başlarken Bezel’i 12’ye hizalamak kaydıyla zaman tutmaya belli bir zamanda başlamaya yarar. Sabitlenmiş yapıdaki Bezel(çerçeve)’lerin amacı saatten saate değişmekle birlikte genellikle takometre ölçeği olarak kullanım bulmaktadır.

Bi-Directional Rotating Bezel – Her Yöne Dönebilen Çerçeve

  • Hem saat yönüne hem de aksi yönde dönebilen Bezel’dir. Geçen zamanı işaretlemek için kullanılır. Zaman tutmaya başlama konusunda tam esneklik sağlayan Bezel (çerçeve)’ler her iki yöne de dönme özelliğine sahiptir

Bracelet – Metal Bilezik

  • Giyenin bileğini saran metal kemere verilen addır. Tipik olarak metal, esneklik sağlayan, gerektiğinde giyenin koluna göre ayarlanabilen yapıda üretilmektedirler.

Breguet Spring – Breguet Yayı

  • Dengedeki değişikliklerin sağa sola toplanmasına sebep olabildiği spiral zemberek yayının dengesi bunun devamlılık arz etmesi halinde bozulabilmektedir. Breguet bunu 1795’de yayın son sarmasını yükseltip hafif bir kavis vermekle çözmüştür. ‘Breguet Yayı’ yayın sarsılma durumunda daha merkeze dönük bir ilerleme göstermesi ve saatin hızında artması etkisi yaratması ve denge kafalarının aşınmasının azalmasını sağlamıştır.

Bridge – Şase

  • Ana gövdeye monte edilen ve saat mekanizmasının gövdesini oluşturan kısım. Tüm diğer parçalar bu gövdenin içine monte edilir.

Calendar – Takvim

  • Ayın kaçı olduğu, haftanın hangi günü olduğunu ve bazen de yılı gösterebilen bir özellik.

Cambered – Eğri Çark

  • Bu çarklar mekanizma dahilinde farklı matematiksel değerlerin elde edilmesinde kullanılır.

Caliber or Calibre – Kalibre

  • 18.yüzyıl başlarından beri farklı bileşenlere ve lokasyonlarına karşılık gelmiş olmakla birlikte bugün ya mekanizma ya da onun üreticisini kasteder.

Case – Kasa

  • Saatin parçalarını içinde bulunduran kısım. En yaygın malzeme paslanmaz çeliktir ancak titanyum, platinyum, altın ve gümüşe de rastlanması mümkündür. Bu alternatifler fiyatı da arttırmaktadır.

Chronograph – Kronograf

  • Kronometreli bir saate verilen isimdir. Kronometreli saatler kronometre işlevinin yanı sıra saati de göstermektedirler. Genellikle kronometre saatin mekanizmasını paylaşmaktadır ve kronometrenin çalıştırılması, durdurulması saat gövdesi üzerindeki start, stop & reset butonlarıyla yapılır. Genellikle kronometrenin saniye kolu kadranın geniş kısmını işaret eder ve diğer kollar bu sırada saat ve dakikaları gösterir. Farklı çeşitleri mevcuttur.

Chronometer – Kronometre

  • İsviçreli Controle Officiel Suisse des Chronometeres (aka COSC) tarafından onaylanmış mekanizmaya sahip saat. 3 farklı sıcaklıkta ve 5 farklı pozisyonda 15 gün boyunca ölçümler yapılmaktadır. -4/+6 /gün duyarlılığına sahip mekanizmalara kronometre sertifikası verilir. Quartz mekanizmalar +/-0.2 /gün hassasiyetinde olmalıdır. Quartz mekanizmalar yapısı gereği hassasiyetini konum & sıcaklığa göre kaybetmemektedir. Pek az marka Quartz mekanizmalarını sertifikalandırma zahmetine girmektedirler. Breitling, bunlardan birisidir. Neticede çok yüksek hassasiyete sahip saatler ortaya çıkmaktadır.

Complication – Sofistike Saat

  • Zamanı ölçmekten başka işlevleri de olan saatlere denir. Basit bir sofistike saat üzerinde çeşitli kronometreler, Alarm, yıllık takvim & GMT işlevleri yer alır. Çok yüksek oranda sofistike özellik arz eden saatlere Grand Complication denilmekte olup bunlar üzerinde genellikle süreğen takvim, Tourbillon, dakika yineleyici veya zaman eşleştirme özellikleri ve diğer bazı özellikler bulunabilmektedir.

COSC

  • İsviçreli COSC “Controle Officiel Suisse des Chronometres

Countdown Timer – Geri Sayım Sayacı

  • Kullanıcıya önceden ayarladığı zamanın ne kadarının geçtiğini görme imkanı tanır. Bazı Quartz versiyonlarda bu süre dolmadan önce uyarı sinyali çalmaktadır.

Crown Stem, Pin – Tepe

  • Gövdenin dışarısında kalan dışı yivlendirilmiş buton şeklindeki kısımdır, akrep ve yelkovanın ayarlanması hem de ana yayın kurulması için kullanılır (mekanik saatlerde). Kurma kolu olarak da anılır.

Crystal – Kristal

  • Saatin kadranı üzerindeki şeffaf yüzeydir. Cam, plastik, mineral kristal veya safir kristal (sentetik, çizilmeye dayanıklı bir malzeme) olabilir. Saatin kadranını korumaya yarar.

Day/Date – Gün/Tarih

  • Ayın kaçı olduğunu ve günlerden ne olduğunu gösterme özelliği.

Day/Night or AM/PM Indicator – Gün /Gece veya AM/PM Göstergesi

  • Gösterilen zamanın AM mi yoksa PM mi olduğunu ifade eden göstergedir. Bu özellik genellikle GMT/Dual Time özellikli saat kadranlarında yer alır. World Time Display(dünya saatlerini gösterme) özellikli saatlerde diğer zaman dilimlerinde gün mü gece mi olduğunu anlamakta yardımcı olmaktadır.

Deployment (Deployant) Buckle – Açma (Deployant) Tokası

  • Kayışın her iki ucunda birden bulunan bir tokadır. Uzatılabilir olması sayesinde istenilirse saat bilek üzerinde kayacak şekilde, istenilirse sıkıca yapışacak şekilde takılabilir. Doğru boya bir defa ayarlandığında artık ayarlama gerektirmeyecektir. Kayıştaki gereksiz basıncı azaltıp ömrünü uzatacaktır. Ayrıca bu toka mekanizmaları saatin takılıp çıkarılması sırasında ekstra güvenlik de sunabilmektedirler.

Digital Display – Dijital Ekran

  • Akrep yelkovan yerine numaralarla saati gösteren saat kadranıdır. (LCD) ekranlar sıklıkla kullanılır.

Dual Time – Çift Zaman Dilimi

  • Yerel zamanın yanı sıra en az bir diğer zaman dilimindeki saati de gösteren saattir. Bunu yaparken genelde ikinci bir 24 saatlik bazda işleyen koldan faydalanılır. Bazı saatlerde ikinci zaman dilimindeki tam zamanı bağımsız arka planda bir kadranda gösteren sistemler bulunmaktadır.

Duo Display – Çift Gösterge

  • Zamanı hem akrep-yelkovan hem de dijital ekranla gösteren saat tipleridir. Bunlara ‘Ana/Digi display’ de denilmektedir.

Dial – Kadran

  • Saat üzerinden zamanı okuduğumuz yüzeydir.

Elapsed Time Rotating Bezel – Geçen Zamanı Gösteren Döner Çerçeve

  • Gelişmiş bir döner bezel örneğidir. Zaman dilimlerinin kaydını tutmaya yarar. Kullanıcı bezeli saatin dakika veya saat koluna hizalayarak o zamandan itibaren geçen zamanı hesaplamak yerine doğrudan bezel üzerinden okuyabilecektir

EOL

  • Quartz mekanizmalı saatlerde pilin zayıfladığına işaret eder. Pilin değiştirme zamanı geldiği genellikle 4 saniyede bir atmaya başlayan saniye kolundan anlaşılır.

Engine Turning/Turned – Meneviş İşleme (Guilloche)

  • Saatlerin muhtelif kısımlarına sofistike desenlerin çizilebildiği antik bir zanaat olup bugün hala rastlanmaktadır. İşlenen saat parçaları kadran, gövde yahut mekanizmalar olabilmektedir.

Equation Of Time or EOT – Zaman Eşlenim veya EOT

  • Zaman Eşlenim (aka EOT) özelliği sofistike saatlerde bulunabilmektedir. Doğanın güneş sistemine göre gerçek zamanını ve insanlığın kabul ettiği olağan zamanı gösterir. Dünya güneş etrafında oval bir yörüngede dönüyor olduğundan ve eksen de eğil olduğundan bir yıl içersinde yalnızca 4 gün günler 24 saat sürmektedir. 15 Nisan, 14 Haziran, 1 Eylül ve 24 Kasım. Tüm diğer günler ya daha kısa ya daha uzundur. Bu saatler gerçek zamanı ve varsaydığımız zamanı birlikte gösterebilmektedirler. Yıldan yıla günlerin sayısı sabitlendiğinden dolayı (konum aynı kalmak kaydıyla) buna göre şekillendirilmiş eksantrik mil mekanizmalı bir saat ile günler farka göre uzatılıp kısaltılabilir.

Escapement – Saat Maşası (Eşapman)

  • Zaman ölçen hemen hemen tüm mekanizmaların kalbi olan düzenek. Maşanın kolları ve çarkları ne sıklıkta bırakıp kavrayacağını belirleyen sarkaç ya da volan’ın osilasyonunu belirleyen minik darbeleri (impulse) sağlar.

Fly-Back Chronograph – Otomatik Olarak Sıfıra Dönen Kronometre

  • Fransızca’da Retour-en-vol in French olarak anılır. Bu kronometreler her yeni sayımda kendini otomatik olarak sıfıra alır. Pilotlar için özellikle işlevseldir. Alt kısımdaki kısma basarak kronometreyi kolayca sıfırlayabilirler ve böylelikle durdurma, başa döndürme ve yeniden başlatma işlemlerini ayrı ayrı yapma zahmetine girmezler. Kronometre ya da geri sayım sayacı gibi saatin sahip olabileceği özellikleri tarif ederken kullanılan tabirdir. Complication(komplikasyon) kelimesi de kullanılabilmektedir.

Function – İşlev

  • Kronometre ya da geri sayım sayacı gibi saatin sahip olabileceği özellikleri tarif ederken kullanılan tabirdir. Complication(komplikasyon) kelimesi de kullanılabilmektedir.

Gear Train – Dişli Takımı

  • Ana yaydan saat maşasına güç aktaran sistemdir.

GMT Time Zone – GMT’ye Göre Zaman Dilimi

  • Greenwich Mean Time (GMT) aynı zamanda Zulu Time ve UTC (Universal Time Coordinated) olarak da bilinmektedir. 1884 tarihinde Washington DC, USA ‘de düzenlenen International Meridian Conference(Uluslararası Meridyen Konferansı) ile Dünya Saati standarda bağlanmıştır. Bununla Greenwich İlk Meridyene (Sıfır Boylamı) denk getirilmiştir. Greenwich Mean Time veya GMT dünyadaki diğer zaman dilimi sistemleri gibi değildir. Sene boyunca aynıdır ve Yaz Saati uygulaması ya da Gün Işığından Tasarruf uygulaması gibi uygulamalardan etkilenmez. GMT 15.yüzyılda Amerika’nın keşfiyle birlikte denizde askeri amaçlı navigasyon uygulamalarına yönelik olarak geliştirilmişti. Saatlerde kullanılan GMT tabiri ise 24 saat modunda, en az bir diğer zaman diliminin saatini gösterebilir olduğuna işaret eder. İkinci zaman dilimini 24 saat modunda gösterme nedeni ise kullanıcıya ikinci zaman diliminde gösterilen zamanın AM mi yoksa PM mi olduğu bilgisini vermektir

Gold Plating – Altın Kaplama

  • Görünümü iyileştirmek adına saat gövdesi ve kordonu gibi metal zeminlere altın tabakası kaplanmasıdır. Bu tabakanın kalınlığı mikron cinsinden ölçülmektedir (Milimetrenin1000’de biri)

Guilloche

  • Guilloche veya meneviş işleme, bir kabartma tekniği olup çok hassas ve ince işçilik gerektirir. Sofistike şekiller metal yüzey üzerine işlenir. Desenler simetrik veya kendini tekrar eden figürlerden oluşabilmektedir. Motor çevirme veya Guilloche(Fransızca) da denilen teknik ise mühendis “Guillot”un icat ettiği, sert metal üzerine hoş desenler çizme yöntemiyle mümkün olmuştur.

Hairspring – Denge Yayı

  • Mekanik saatlerde zembereğin geri çekilmesini sağlayan çok ince bir yaydır. Saatin zaman algısı, bunun uzunluğunun ayarlanmasıyla değiştirilebilmektedir. Denge yayı olarak da bilinmektedir.

Helium Escape Valve – Helyum Tahliye Valfı

  • Profesyonel dalgıçların saatleri, derin su dalgıçlarının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Bu dalgıçlar dalma çanı/hücresi içersinde uzun zamanlar geçirebilmektedirler. Bu sırada Hypoxic trimix veya benzeri helyum içeren gaz karışımlarını solurlar. Helyum yeryüzündeki en küçük ikinci moleküle sahip olduğundan bir şekilde dalgıcın saatinin içersine contaları aşıp girmeyi başaracaktır. Derinlerde bu bir soruna neden olmayacaktır ancak yüzeye çıkıldığında saatin camının basınçtan fırlaması söz konusu olabilir. Bunu engellemek üzere üst sınıf ve profesyonel dalgıç saatlerinde içerde biriken helyumun dışarı atılmasına yarayan helyum tahliye valfları mevcuttur. Bu valflar helyum çıkışına imkan tanıyan tek yönlü valflardır.

Horology – Horoloji

  • Saat tasarım ve inşasını kapsayan, zaman ölçme bilimidir.

Index Hour Marker – Saat İmi

  • Analog saatlerde numaraların sayılarla yazılması yerine sadece yerlerinin genelde çubuk şekilli işaretlerle belirtildiği kadran alternatifi.

Jewels – Taşlar

  • İşler aksamda sürtünme ve aşınmayı engellemeye yarayan sentetik mücevherlerdir.

Jump Hour/Minutes – Sıçramalı Saat/Dakikalar

  • Bir kolun hareket etmeye devam etmesi yerine, “sıçramalı gösterge”ye sahip sistemlerde numaraları bir aralıktan görürsünüz ve bunlar saat veya dakikaya göre değişirler. Dairesel akrep yelkovan hareketi insanlar tarafından geleneksel olarak, şüphesiz ki ilk zaman algımızı oluşturan güneş ve yeryüzü hareketleri gibi hareketlerin de dairesel olması dolayısıyla, nispeten daha yaygınlaşmış algıya olan hitap ederler. Ancak bu tek zaman gösterme biçimi değildir. Sıçramalı göstergeli sistemler daha çok saati işaret etmekte kullanılmaktadırlar. Bunlarda saati gösteren kol yerine üzerinde numaraların olduğu bir disk bulunur, bir takvim göstergesine görünüş itibariyle benzerlik arz eder. Buna rağmen, bazı tip takvimlerin aksine her bir hareket anlıktır. Her saatte mekanizma saati bir hamle ileri sıçratır, ardından diğer bir saate kadar sabit tutar. Ayrıca bazı saatlerde sıçramalı dakika göstergesi de bulunabilmektedir. Buna karşın sıçramalı gösterge kullanan saatlerde daha sıklıkla geri Retrograde minute de denilen, son dakikadan sonra birinci dakikayı göstermek üzere geri dönen bir koldan oluşan dakika göstergelerinin kullanımı daha yaygındır.

Lap Timer – Etap Zamanlayıcısı

  • Kullanıcıya yarışı farklı zamanlama kısımlarında ölçebilme imkanı tanıyan bir kronometre işlevidir. Her bir etabın sonunda zamanlama durdurulur ve tekrar başlatıldığında ikinci etabın ölçülmesine başlanır.

Lever Escapement – Eşapman Kolu

  • Bu kolun eşapman çarkını kilitleyen ve serbest bırakan iki tırnağı vardır. Bu hareketin kontrolünü sağlayan kolun diğer ucuna bağlı ağırlıktır. Bu ağırlık dişlerden yana veya aksi yöne kaydırılarak osilasyonu etkilemektedir.

Liquid Crystal Display (LCD) – Likit Kristal Ekran (LCD)

  • Likit Kristal Ekran (LCD) kullanan saatler iki saydam tabaka arasındaki sıvıyı kullanarak devamlı numerik gösterge vazifesi görmektedirler. Numaralar 7 parçadan oluşurlar. Hepsi aktifken 8 görülebilir. Elektronik bir impals ile harekete geçirilirler.

Luminous – Parlak

  • Parlak akrep yelkovan ve parlak saat imleri birçok saatin standart öğeleri arasındadır. Karanlıkta parlayan malzemeyle kaplanan bu parçalar, ışık olmadığında parlayarak görülebilirlik sağlamaktadırlar. Kullanılan parlayıcı materyalin kalitesine göre ışıltı miktar ve kalitesi değişkenlik göstermektedir.

Lugs – Çerçeve Kulağı

  • Saat gövdesinin kayışı kavradığı birleşme noktasıdır.

Main Plate – Ana Plaka

  • Saatin mekanizmasının diğer tüm parçalarının monte edildiği ana yüzeydir.

Mainspring – Ana Yay

  • Mekanik saatin işleyişi için gereken gücü depolayan kıvrık biçimli yayın ismidir.

Manual Wind Movement – Elle Kurmalı Mekanizma

  • Tambur içindeki yayın saatin elle kurularak gerildiği sistemdir. Bir kurmada kataloğunuzda belirtilen sürece çalışmasını sürdürecektir (Genelde 35-45 saat)

Marine Chronometer – Marine Tipi Kronometre

  • Bir kutu içersinde bulunan çok yüksek hassasiyet değerlerine sahip, gemide doğu batı coğrafi koordinatlarının hesaplanmasında navigasyon amaçlı kullanılan bir kronometre türüdür. Mekaniki olanlarının yalpa çemberi veya çapraz mafsallı yatak diye adlandırılabilen çerçeve yapıları içersine monte edilerek hassasiyetleri için gerektiği üzere her daim yatay durmaları sağlanılır.

Measurement Conversion – Ölçü Dönüştürme

  • Bir ölçü birimini diğerine çevirme imkanı tanıyan özelliktir. Kadran veya çerçeve üzerinde ölçülere ayrılmış bir kısım şeklindedir.

Mechanical Movement – Mekanik Saat Mekanizması

  • Saatin harici bir elektrik kaynağından enerji almadığına işaret eden terimdir. Saatin mekanizması birçok parçadan oluşur, dişliler, vidalar, civata ve yaylar vb. Ana yayı kurduğunuzda (otomatik veya manuel olarak) saat çalışmaya başlayacaktır.

Micron – Mikron

  • Milimetrenin binde birini ifade eder ve altın kaplamanın kalınlığını anlatmada kullanılır.

Minute Repeater

  • Genellikle gövdenin yan kısmındaki bir düğme ya da sürgüyle harekete geçen ve saati söyleyebilen ek saat. Karanlıkta zamanı öğrenmek ya da görme engelli kişiler için bir çözüm olan mekanizmanın en karmaşık olanları saatleri, çeyrekleri ve dakikaları farklı tonda seslerle belirtebilir. Bu düzenek hayli karmaşık olup saatin maliyetini çok büyük ölçüde arttırır.

Mono (Single) Pusher Chronograph – Tek Düğmeli Kronometre

  • Kronometrelerin %99’u biri durdurmak biri başlatmak işine yarayan iki düğmeye sahiptir. Ancak tek düğmeli olanları da mevcuttur. Bu tek düğme ham başlatma hem durdurma hem de reset işlevine sahiptir.

Moonphase – Ay Evresi

  • 29 1/2 gün boyunca ayın evrelerini görebileceğiniz kadran aralığıdır. Bazı ay evresi gösteren saatlerde ayda 44 dakika zaman sapmasını telafi etmeye yarayan mekanizma da bulunur.

Mother of Pearl – Sedef

  • Tatlı su yumuşakçasıdır, kabuğu kadranda birtakım süslemelerde kullanılabilmektedir. Süt beyazı, pembe veya mavi olabilir. Bazı kompozisyonlarda farklı renklerin bir arada kullanıldığını görmek mümkündür.

Movement – Mekanizma

  • Saatin işlevlerini yapmasını ve zamanlama sistemini içeren işler aksamına mekanizma denir.

Numerals – Numaralar

  • Numaralar (Roman veya Arabik) kadran ve alt kadranlarda gösterge maiyetinde bulunurlar.

Perpetual Calendar – Süreğen Takvim

  • En azından tarih, gün, ay ve artık yıl göstergesine sahip sofistike saat özelliğidir. Çoğunda yıl ve ayın evreleri bilgisi de bulunur. Bu saat Şubatın 4 yılda bir 28 çekmesini ve kısa ve uzun ayları otomatik olarak ayarlayabilmektedir.

Platinum – Platinyum

  • Platinyum az bulunan ve çok dayanıklı bir kıymetli metaldir. Çizilmez ve beyaz bir ışıltıya sahiptir. Çok prestijli saatlerde ve sınırlı üretimlerde vazgeçilmezdir.

Power Reserve Indicator – Kalan Güç Göstergesi

  • Ana yayda kalan güç miktarını gösteren bir göstergedir. Kaç saat dayanacak kadar güç kaldığını gösteren bir kol ve bir kadrana sahiptir. Bir diğer adı da Reserve de Marche’dır.

Pulsimeter

  • Kronometre üzerinde bulunan ölçülendirilmiş bu alan nabız ölçümünde kullanılır.

Bir yanıt yazın